Jeszcze dwa lata temu przygotowując się do imprezy udawałem się do sklepu typu cash ad carry, aby dokonać zakupu zestawu syropów barmańskich. Dziś zupełnie inaczej. Udajemy się na targ lub giełdę w poszukiwaniu owoców i ziół, z których własnoręcznie przygotujemy syropy i wody kwiatowe. To właśnie trendy w miksologi w 2019 roku. Lokalne produkty i naturalne własnoręcznie przygotowane półprodukty – mówi Grzegorz Wydok założyciel agencji Mobilni Barmani.
2019 rok już chwilę trwa. Dlatego zaczynamy głośno mówić o trendach w pracy za barem w bieżącym roku. Korzystając z wiedzy jaką się z Wami podzielę będziecie mogli budować koktajle o jakich inni barmani jeszcze nie myśleli. Przeczytajcie jakie będą trendy w miksolologi.
Pamiętajcie, żeby nie sugerować się tym co było, tylko patrzeć naprzód.
Lokalne produkty
Te dwa słowa można potraktować jako cały trend w miksologicznym świecie. O co chodzi? Chodzi w tym o to, aby korzystać ze świeżych produktów najlepiej od lokalnych dostawców ( chodź lokalne targowiska i giełdy owocowe również doskonale się sprawdzą ).
Dlaczego to takie ważne ? Ponieważ, bardzo ważna jest jakość koktajlu! A świeże owoce i zioła posiadają najwięcej smaku i aromatu. Musicie stać się barmanami, którzy sami poznają owoce i zioła. Wyjdźcie na targ i porównajcie smak owoców od różnych sprzedawców. Korzystajcie z polskich owoców sezonowych, koktajle na bazie takich owoców jak najbardziej wpisują się w tegoroczne trendy w miksologi – mówi Grzegorz Wydok
Ważne jest by korzystać w swoim barze z owoców, których smak jest Wam znany. Nie szukajcie egzotycznych owoców, ich smak może być dla Was nieznany, a taki koktajl nie koniecznie będzie smakował dobrze. Drugim aspektem jest to, że większość ludzi lubi smaki, które są im znane. Nie lubią eksperymentów!
Dobrym pomysłem jest prowadzenie własnego ogródka z ziołami i sezonowymi owocami! Będziemy mieli absolutną pewność, że wszystko co pochodzi z takiego ogródka jest świeże i wyrosło w naturalny sposób!
Trendy w miksologi w 2019 – naturalne syropy i kordiały
Tak jak napisałem na początku, kiedyś przed imprezą wybierałem się do marketu po zakup syropów. Od roku pasjonuję się smakami tworzonych przez siebie syropów. Uwierzcie mi smaki są obłędne. To co najlepsze w polskich wakacjach, zamykam w syropach na cały rok. Dlatego w zimę jestem w stanie przywołać doskonały nastrój gości za pomocą syropu truskawkowego lub malinowego. Kordiał limonkowy doskonale orzeźwi na wakacyjnych imprezach.
Kiedy zaczęliśmy stosować syropy tworzone przez nas, zauważyliśmy jak smakiem można wpływać na samopoczucie gości oraz jak smaki przywołują wspomnienia. Dlatego korzystajcie z własnych pomysłów na syropy i przygotujecie je w takim smaku, jaki u Was przywołuje doskonałe wspomnienia. Taki smak na pewno doskonale wpłynie na Waszych gości!
Mojito – Malinowy Twist 2019
Kraftowe warsztaty barmańskie! Doskonała zabawa i integracja.
Na koniec pokażemy Wam koktajl, który wpisuje się doskonale w nowe trendy w miksologi.
Długo myślałem czy brać na warsztat taki klasyk jak Mojito, ale do odważnych świat należy. Nasze Polskie maliny w połączeniu z oleo sacharum, aromat świeżej mięty i świeży sok z limonki, to smaki tak dopasowane, że ten twist nie może nie smakować!
Jak przygotować? Ugotujcie syrop malinowy, według swojego przepisu. Wymieszajcie oleo sachur z syropem malinowym. Następnie zaromotyzujcie szklankę w której będziecie podawać koktajl miętą i wrzućcie ją do szklanki. Wlejcie 40 ml białego rumu ( chodź nie ukrywam, że ja bardzo lubię ten twist na szkockiej ) dodajcie premix syropu malinowego z oleo sacharum i świeży sok z limonki. Dosypcie lodu kruszonego. Wymieszajcie dodajcie odrobinę wody mocno gazowanej! Dekorujcie suszoną limonką oraz świeżą miętą. Dla podkręcenia aromatu mięty możemy spryskać szklankę wodą kwiatową.
Zobacz także:
To cię również zainteresuje: