Syrop truskawkowy: Jak zrobić w domu

7 marca, 2019 Grzegorz Wydok

Jak zrobić pyszny i domowy syrop truskawkowy? Taki syrop może być częścią nie tylko koktajli, ale również dodatkiem do zimowej herbaty, lub bazą naturalnej lemoniady! My dziś uchylimy rąbka tajemnicy i pokażemy jak zrobić taki syrop!

syrop truskawkowy - homamadeSyrop z truskawek – co będzie potrzebne?

Do przygotowania syropu truskawkowego będzie nam potrzeba:

  • świeżych truskawek około 1,5 kg
  • 500 g cukru białego
  • świeży sok z jednej limonki
  • woda 0,5 l

Czas przygotowania i gotowania: około 5 godzin

Sam proces przygotowania składników do gotowania syropu zajmie nam około 30 min. Zaczniemy od umycia truskawek i usunięcia szypułek. Przygotowane truskawki wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Cukier wyciągnie sok z owoców.

syropy truskawkowePo tym procesie dolewamy wodę oraz sok z limonki i na wolnym ogniu gotujemy przez około godzinę. Delikatnie w tym czasie mieszamy nasz syrop tak, aby nie rozdrabniać owoców. Po tych czynnościach powinno zostać nam w garnku około litra gęstego i pysznego syropu truskawkowego.

Gorący syrop truskawkowy przelej do wyparzonych słoiczków lub buteleczek. Oczywiście przecedzamy nasz świeży syrop przez sitko, a najlepiej przez gazę. Naczynia szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika na 45 min w temperaturze 100-110 stopni Celsjusza.

Proces wekowania wydłuży nam znacząco żywotność i świeżość syropu truskawkowego. Po wystudzeniu przechowujcie w lodówce, lub w zacienionym chłodnym miejscu.

Produktem ubocznym powstawania syropu będą owoce w formie marmolady, które możemy wykorzystać do deserów i ciast.

Syrop truskawkowy – jakie koktajle?

Nasz syrop truskawkowy doskonale sprawdzi się za barem, jak pre mix używany w serwowanych koktajlach. Ja pokaże Wam jak przygotować Tequile Sunrise Twist by Grzegorz Wydok. Doskonały highball , który swoim smakiem będzie rozkoszował miłośników tequili.

tequila sunrise twistCo będziemy potrzebować:

  • tequila silver 40 ml
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 60 ml
  • 20 ml świeżego soku z limonki
  • 2 dash’e angustury
  • 30 ml syrop truskawkowy

Jak przygotować:

Wszystkie składniki z wyjątkiem syropu truskawkowego wlewamy do shakera, który uprzednio uzupełniamy lodem w kostkach. Intensywnie „szejkujemy”, następnie przelewamy do szklanki typu highball ( chodź tak naprawdę możecie szklanicę wybrać sami ) wypełnionej kruszonym lodem. Dolewamy odmierzoną porcję syropu truskawkowego, dekorujemy suszoną pomarańczą i cieszymy się świeżym koktajlem!

Jeżeli chcecie więcej pomysłów na koktajle z użyciem syropu truskawkowego koniecznie skontaktujcie się z nami!

Nasza oferta:

  1. Bar lemoniadowy. Doskonały na akcje marketingowe i targi.
  2. Barman na wesele Śląsk i nie tylko. Atrakcja weselna dla wszystkich
, , , ,