Tajemniczy i staropolski kordiał to nic innego jak pyszny słodko kwaśny syrop, który będzie doskonałym dodatkiem do kraftowych koktajli. Dziś pokaże Wam jak przygotować kordiał cytrynowy z dodatkiem grejpfruta. Ten kordiał będzie doskonałym pre mixem koktajlu Gimlet w naszym twistowym wydaniu, jak również orzeźwiających lemoniad. Zapraszam do lektury.
Kordiał cytrynowy z grejpfrutem. Co będzie potrzebne ?
Do przygotowania naszego kordiału ( lub syropu ) będziemy potrzebować:
- 10 cytryn
- 3 grejpfruty
- biały cukier około 150 g
- słój z nakrętką ( najlepszy słój to tzw. wek )
Czas przygotowania: 24 godziny
Jak przygotować kordiał cytrynowy z grejpfrutem?
Sam proces przygotowania naszego kordiału jest bardzo prosty i zajmie nam nie więcej niż 30 min ( a jak się wprawicie to góra 15 min ). Zaczynamy od sparzenia cytryn oraz grejpfrutów. Pamiętajcie to bardzo ważne bo będziemy używać skórek z cytrusów.
Zaczynamy od obrania skórek z cytryn oraz grejpfrutów. Jeżeli nie macie nożyka do twistów, użyjcie do tej czynności domowej obieraczki do warzyw. Na co musicie zwróć uwagę? Żeby skórkę z cytrusów obierać jak najcieniej. Starajcie się, aby nie zabierać białej błony z pod skórki. Jest ona nie pożądana, bo zawiera w sobie gorycz, której nie chcemy w naszym kordiale.
Następnym krokiem będzie obranie cytryn i grejpfrutów z białej błony, która została na cytrusach. Jej się pozbycie się jest jedyną stratą w naszej domowej produkcji.
Po obraniu cytrusów dokonujemy tzw. filetowania owoców. Czyli rozdrabniamy na części pozbywając się wszelkich białych błon. W nich również znajduje się gorycz, która jak wiecie jest niepożądana.
Następnym krokiem będzie wrzucenie w kolejności – filety z cytrusów i skórki. Na to wysypujemy cukier i szczelnie zamykamy. Co daje cukier? Cukier wyciąga z skórek olejki eteryczne, a z cytrusów sok. Czas zamknięcia to co najmniej 24h w temperaturze pokojowej!
Po 24 godzinach nasz kordiał cytrynowy z grejpfrutem jest gotowy do użycia, ale najpierw trzeba go przelać przez sito. A najlepiej przez sito oraz gazę.
Do czego używać taki kordiał?
Jeżeli chodzi o użycie naszego „homemade” to tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nasz kordiał będzie nadawał się do przygotowania koktajli (gimlet lemon twist), lemoniad oraz jako dodatek do herbaty czy deseru!
Ja z racji mojej barmańskiej profesji sugeruje użycie go w koktajlach i lemoniadach! Podpowiem Wam jak zrobić pyszną lemoniadę cytrynowo – truskawkową z nutą grejpfruta!
Co będziemy potrzebować:
- kordiał cytrynowy z grejpfrutem 20 ml
- syrop truskawkowy 20 ml
- woda gazowana 150 ml
- lód
- sok z połówki cytryny 10 ml
Jak przygotować?
Do shakera wrzucamy lód oraz wlewamy odmierzone porcje z wyjątkiem wody gazowanej. Do szklanki typu highball wsypujemy do pełna lód oraz wlewamy wodę gazowaną. Zawartość shakera energicznie „szejkujemy” i przelewamy do szklanki! Następnie delikatnie mieszamy! Gotowa pyszna lemoniada, świetnie gasi pragnienie!
Zobacz również: