Lód kruszony: jak zrobić w domu

3 lutego, 2019 Grzegorz Wydok

Lód kruszony to istotny składnik wielu koktajli alkoholowych i bezalkoholowych. Jednak kruszarki do lodu to drogie akcesoria barowe, na które nie każdy może sobie pozwolić. Pokaże Wam jak przygotować kruszony lód domowym sposobem bez kruszarki!

Lód kruszony: ścierka plus blat barowy

To chyba najprostsza metoda, aby otrzymać lód kruszony z lodu w kostkach. Tak naprawdę do wykonania całej operacji potrzebujemy ścierkę kuchenną (koniecznie czystą), lód w kostkach oraz blat barowy lub solidny stół. Cały proces pokazany jest na poniższym filmie. Zaczynamy od rozłożenia ścierki, na ścierce kładziemy porcje lodu w kostkach, zwijamy ścierkę i intensywnie uderzamy nią w blat barowy lub stół. Po kilkunastu uderzeniach kruszony lód będzie gotowy! Wypróbujcie tą metodę u siebie w domu! Koniecznie!

Motek, worek, ręcznik i mamy kruszony lód

To typowo domowa metoda na pozyskanie lodu kruszonego z kostek lodu. Do przygotowania lodu kruszonego przedstawioną metodą będziemy potrzebowali: młotek, ręcznik kąpielowy oraz worek jednorazowy. Kostki lodu, wrzucamy do woreczka i wiążemy. Następnie worek układamy na ręcznik i przykrywamy ręcznikiem. Młotkiem delikatnie rozbijamy lód w kostkach. Po paru uderzeniach mamy gotowy lód kruszony.

Jakie koktajle przygotujemy z lodem kruszonym

Lód kruszony może być istotnym składnikiem wielu koktajli oraz drinków. Świetnie nadaje się do przygotowania smoothie – dietetycznego oraz zdrowego napoju na bazie świeżych owoców. Jednak najpopularniejszy koktajl jaki możemy przygotować to MOJITO! Świetna propozycja na gorące dni, idealnie gasi pragnienie i orzeźwia! Jednak lód kruszony idealnie nadaje się również do szybkiego chłodzenia napoi alkoholowych i bezalkoholowych.

, ,