Jak zrobić Mojito? Kultowy drink wzięty na warsztat!

1 maja, 2019 Grzegorz Wydok

Przed nami wiosna oraz lato! Ochota na koktajl który pochodzi z Kuby, będzie rosła z każdym stopieniem temperatury na dworze! No właśnie, jest pewno ale… Jak zrobić Mojito, tak aby doskonale orzeźwiało i gasiło pragnienie? Biorę dziś na warsztat ten kultowy koktajl i postaram pokazać się Wam jak je zrobić w sposób idealny!

koktajl na upalne dni - Mojito

Mojito to koktajl przygotowywany na wiele sposobów. Każdy z nich jest prawidłowy.

Koktajl Mojito doczekał się kilkudziesięciu wariacji, zależnie od regionu świata gdzie jest podawany.

Polacy również stworzyli swoją odmianę tzw. Polish Modżajto.

Jak zrobić Mojito i co będzie nam potrzebne?

Tak naprawdę wszyscy znają Mojito i zawsze jak jestem za barem znajdzie się jakiś specjalista, który uważa, że Mojito to „easy” koktajl. Poniekąd tak jest, ale nawet najprostsze rzeczy można zepsuć! Ja chciałbym Wam pokazać moją wersję Mojito jaką podaję gościom, którzy wybierają Mobilnych Barmanów na swoje przyjęcia, eventy czy wesela. Nie znaczenie różni się od oryginału, ale ma swój własny smak. Pamiętajcie, każdy barman może przygotować koktajl  na własny sprawdzony sposób!

Co będziemy potrzebować:

  • biały rum typu suprerior 40 ml ( chodź możemy wykorzystać każdy alkohol jaki nam odpowiada )
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki 20 ml
  • syrop typu homemade z cukru brązowego 20 ml
  • świeże listki mięta
  • woda gazowana
  • lód kruszony ( jak zrobić kruszony lód )

Jak zrobić Mojito:

Pierwszy krokiem będzie doboru szkła koktajlowego. Kiedyś podawaliśmy Mojito tylko w szklance typu highball, ale trendy się rozluźniły i możemy dobrać sami odpowiadające nam szkło. Ja jestem tradycjonalistą, wybieram highball’a.

Następnie do szklanki wrzucamy rozklepane na ręce liście mięty. Ja wrzucam co najmniej 8 listków, a przed wrzuceniem mocno nacieram szklankę miętą. Lubimy ten orzeźwiający miętowy aromat. I zasypujemy szklanicę lodem kruszonym na wysokości 2/3.

Polecam: Zamów weselny drink bar. Tylko w maju do 10% rabatu.

Kolejna czynność to zbudowanie koktajlu. Będziemy używać „szejkera”. Tak więc wsypujemy do shekera lód, wlewamy odmierzone porcje alkoholu, świeżego soku z limonki oraz syropu cukrowego. Intensywnie szejkujemy. Przygotowany mix przelewamy do szklanki z lodem i miętą. Następnie mieszamy łyżką barmańską.  Jeżeli nie macie łyżki barmańskiej wykorzystajcie słomkę lub plastikowe mieszadełko.To już prawie koniec, więc dosypujemy do pełna lód kruszony i wlewamy dash wody gazowanej.

Garnirowanie koktajlu. Jako, że wyznaję zasadę no waist food  ( jak najmniej strat na naszych barach ) więc do dekoracji używamy plastra wysuszonej limonki oraz gałązki mięty. No i słomka, koniecznie papierowa!

Polish Modżajto i inne wariacje

Mojito doczekało się kilkudziesięciu jak nie kilkuset odmian. I można by o tym napisać osobny artykuł. Ja kilkunastokrotnie spotkałem się z jego Polską odmianą. Dlaczego mnie nie dziwi tego nie wiem, ale … Polacy to najlepsi barmani na świecie ( serio wygrywamy konkursy, dostajemy wyróżnienia ) więc pewnie w nietypowych warunkach braku składników powstał ten koktajl.

Czym się różni? Limonki zastąpione cytrynami, cukier brązowy białym, zamiast rumu – nasza polska wódka! No i ukochany przez Polaków Sprite! I jest Polish Modżajto.

Próbujcie i stwórzcie własne Mojito na upalne dni!

Chcesz napisać do autora: biuro@mobilni-barmani.pl

Przeczytaj również:

  1. Barman na wesele. Wybierając tą atrakcje weselną to musisz wiedzieć
  2. Drinki na wesele. Jakie koktajle wybrać na wesele, aby goście doskonale się bawili

 

, , ,